W mijającym tygodniu – 4 kwietnia – obchodziliśmy Międzynarodowy Dzień Marchewki. Święto tego niezwykle zdrowego i popularnego warzywa obchodzone jest od roku 2003.
Marchew to roślina pełna cennych składników odżywczych, witamin i minerałów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. W marchwi znaleźć można wiele rodzajów karotenoidów. Są to luteina, zeaksantyna, likopen, alfa-karoten oraz beta-karoten, czyli prowitamina A. W tym popularnym warzywie znajdziemy też całą masę witamin (witamina C, E, K, B6, tiamina, ryboflawina, kwas foliowy) oraz minerałów (wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk).
Serdecznie zapraszamy do zapoznania się z szeroką ofertą naszego Centrum.
Speedo F1, Subito F1, Volcano F1 i wiele innych odmian marchwi.
Jak co miesiąc, Kantar opublikował ranking najchętniej spożywanych przez Polaków warzyw. Na pierwszym miejscu znalazły się pomidory. Dwa kolejne miejsca należały do cebuli...
zobacz więcej
Dziś w naszym cyklu o roślinach ozdobnych przyszła kolej na lewizję. Należy ona do rodzaju roślin wieloletnich z rodziny zdrojkowatych. Obejmuje od 16 do 20 gatunków i pochodzi z górskich obszarów...
zobacz więcej
Pomidor Framboo od Hazery to wyjątkowa odmiana pomidora o owocach w malinowym kolorze. Oto najważniejsze cechy tej odmiany: Kolor – malinowy, wyrównany...
zobacz więcej
Krzewuszka to rodzaj roślin wieloletnich z rodziny przewiertniowatych. Nazywana jest ona „cudowną”, ponieważ należy do jednych z najpiększniejszych krzewów ozdobnych. Rozróżnia się 11 gatunków...
zobacz więcej