Czy wiecie, że pośród wielu rozmaitych i niezbyt znanych świąt jest również Dzień Buraka? :) I tak się składa, że przypada ono na 24 listopada.
W związku z tym, dzisiaj kilka słów o tym warzywie.
Burak to gatunek w różnych systemach klasyfikacyjnych zaliczany do rodziny komosowatych lub szarłatowatych. Wszystkie znane odmiany buraka pochodzą od buraka dzikiego, który rośnie do dzisiaj na Bliskim Wschodzie, między wybrzeżami Morza Śródziemnego i Czarnego, w okolicach Morza Kaspijskiego i w Indiach. W Polsce jest to pospolita roślina uprawna.
Buraki są źródłem: witaminy C, B6, A, E, K, tiaminy, ryboflawiny, niacyny i kwasu foliowego. Zawierają również minerały takie jak: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk.
Buraki wzmacniają układ krwionośny, pomagają unormować poziom cholesterolu, mają właściwości przeciwnowotworowe, a także wzmacniają odporność organizmu na choroby wirusowe.
Azalia japońska (inaczej różanecznik japoński) pochodzi z japońskich wysp Honsiu Kiusiu, Sikoku i południowe Hokkaido. Jest to roślina ozdobna, która do Europy przybyła w połowie XIX wieku. Azalia japońska...
zobacz więcej
Firma Hazera linię produktów o nazwie „Delikatesy Hazera”, którą wyróżnia wykwintny smak i oryginalny wygląd. Największą grupę wśród delikatesowych produktów stanowią pomidory...
zobacz więcej
Wiosna na dobre już zagościła w naszym kraju. Czas więc powrócić do naszego cyklu, w którym prezentujemy różnego rodzaju rośliny dostępne w naszej ofercie. Dzisiaj jeden z najbardziej...
zobacz więcej
W pierwszym miesiącu bieżącego roku sprowadzono do Polski 12,80 tys. ton ogórków o wartości 86,55 mln złotych. Najwięcej ogróków sprowadzono do naszego kraju z Hiszpanii...
zobacz więcej