Czy wiecie, że pośród wielu rozmaitych i niezbyt znanych świąt jest również Dzień Buraka? :) I tak się składa, że przypada ono na 24 listopada.
W związku z tym, dzisiaj kilka słów o tym warzywie.
Burak to gatunek w różnych systemach klasyfikacyjnych zaliczany do rodziny komosowatych lub szarłatowatych. Wszystkie znane odmiany buraka pochodzą od buraka dzikiego, który rośnie do dzisiaj na Bliskim Wschodzie, między wybrzeżami Morza Śródziemnego i Czarnego, w okolicach Morza Kaspijskiego i w Indiach. W Polsce jest to pospolita roślina uprawna.
Buraki są źródłem: witaminy C, B6, A, E, K, tiaminy, ryboflawiny, niacyny i kwasu foliowego. Zawierają również minerały takie jak: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk.
Buraki wzmacniają układ krwionośny, pomagają unormować poziom cholesterolu, mają właściwości przeciwnowotworowe, a także wzmacniają odporność organizmu na choroby wirusowe.
“Delikatesy Hazera” to linia produktów stworzona przez firmę Hazera, która wyróżnia się wykwintnym smakiem i oryginalnym wyglądem warzyw. Marka ta została zaprojektowana z myślą o najbardziej wymagających konsumentach,...
zobacz więcej
W dniu 5 marca 2025 roku odbyło się posiedzenie Komisji Wewnętrznej ds. Rejestracji Odmian Roślin Uprawnych wpisywanych do Krajowego rejestru bez wymogu badań WGO....
zobacz więcej
Według danych Głównego Urzędu Statystycznego w ciągu 12 miesięcy ubiegłego roku do naszego kraju sprowadzono 64,19 tys. ton marchwi z 33 krajów. Jest...
zobacz więcej
W dniach 22-23 stycznia 2025 odbyła się 15 edycja Targów Sadownictwa i Warzywnictwa. To największe wydarzenie branżowe w Europie Środkowo-Wschodniej, dedykowane producentom owoców i warzyw,...
zobacz więcej