Czy wiecie, że pośród wielu rozmaitych i niezbyt znanych świąt jest również Dzień Buraka? :) I tak się składa, że przypada ono na 24 listopada.
W związku z tym, dzisiaj kilka słów o tym warzywie.
Burak to gatunek w różnych systemach klasyfikacyjnych zaliczany do rodziny komosowatych lub szarłatowatych. Wszystkie znane odmiany buraka pochodzą od buraka dzikiego, który rośnie do dzisiaj na Bliskim Wschodzie, między wybrzeżami Morza Śródziemnego i Czarnego, w okolicach Morza Kaspijskiego i w Indiach. W Polsce jest to pospolita roślina uprawna.
Buraki są źródłem: witaminy C, B6, A, E, K, tiaminy, ryboflawiny, niacyny i kwasu foliowego. Zawierają również minerały takie jak: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk.
Buraki wzmacniają układ krwionośny, pomagają unormować poziom cholesterolu, mają właściwości przeciwnowotworowe, a także wzmacniają odporność organizmu na choroby wirusowe.
20 września odbyły się targi Fresh Market 2023 – jedno z najważniejszych wydarzeń w branży owoców, warzyw i kwiatów. Fresh Market 2023 to...
zobacz więcej
Płaska kapusta CALLAWAY od firmy Hazera została nominowana do nagrody FRESH MARKET AWARD 2023 w kategorii świeże owoce, warzywa i kwiaty. Callaway F1...
zobacz więcej
Firma Hazera serdecznie zaprasza na wydarzenie z cyklu „Przystanek Kapusta”. Odbędzie się ono już w najbliższą niedzielę 10 września w gospodarstwie Damiana Micyka, ul....
zobacz więcej
Wójt Gminy Igołomia-Wawrzeńczyce zaprasza na XIII Małopolskie Święto Warzyw, które odbędzie się na Lotnisku Aeroklubu Krakowskiego w Pobiedniku Wielkim już w najbliższą niedzielę 3...
zobacz więcej