Czy Wasze piwnice lub spiżarki zapełniły się już słoikami z przetworami?
Jeśli nie, to najwyższa pora, by zabrać się za ich przygotowywanie. Choć w sklepach możemy teraz kupić właściwie wszystko o każdej porze roku, to nie ma wątpliwości, że najlepsze są domowej roboty przetwory, przygotowane z produktów, które sami wybraliśmy.
A w słoikach możemy zamknąć praktycznie wszystko. Owoce wykorzystać możemy na konfitury, powidła, dżemy, kompoty czy soki. Z warzyw najpopularniejsze są oczywiście przetwory z ogórków, ale warto pomyśleć też o marynowanej papryce, buraczkach, cukinii, pomidorowych sosach czy warzywnych sałatkach. Wszystko to pozwoli nam cieszyć się w zimie smakiem i aromatem sezonowych warzyw i owoców.
Najwyższy czas, by odszukać sprawdzone receptury mam i babć i do dzieła się brać!:-)
Podczas Małopolskich Dni Kapusty, które miały miejsce w ubiegły weekend w Charsznicy tradycyjnie odbył się konkurs na Najcięższą Polską Główkę Kapusty. Jest to atrakcja,...
zobacz więcej
Już w najbliższy weekend (7 – 8 września) odbędą się Małopolskie Dni Kapusty w Charsznicy. Podczas wydarzenia będzie można odwiedzić poletka czołowych...
zobacz więcej
Hibiskus to rodzaj krzewów i roślin zielnych z rodziny ślazowatych. W zależności od ujęcia systematycznego wyróżnia się od 200 do nawet 700 gatunków tej rośliny. Wiele z gatunków uprawianych jest jako...
zobacz więcej
Gmina Kruszwica z województwa kujawsko – pomorskiego, w powiecie inowrocławskim to miejsce, w kórym uprawia się najwięcej cebuli w naszym kraju. Jest to jeden z najważniejszych ośrodków...
zobacz więcej