Czy Wasze piwnice lub spiżarki zapełniły się już słoikami z przetworami?
Jeśli nie, to najwyższa pora, by zabrać się za ich przygotowywanie. Choć w sklepach możemy teraz kupić właściwie wszystko o każdej porze roku, to nie ma wątpliwości, że najlepsze są domowej roboty przetwory, przygotowane z produktów, które sami wybraliśmy.
A w słoikach możemy zamknąć praktycznie wszystko. Owoce wykorzystać możemy na konfitury, powidła, dżemy, kompoty czy soki. Z warzyw najpopularniejsze są oczywiście przetwory z ogórków, ale warto pomyśleć też o marynowanej papryce, buraczkach, cukinii, pomidorowych sosach czy warzywnych sałatkach. Wszystko to pozwoli nam cieszyć się w zimie smakiem i aromatem sezonowych warzyw i owoców.
Najwyższy czas, by odszukać sprawdzone receptury mam i babć i do dzieła się brać!:-)
Jak co miesiąc, Kantar opublikował ranking najchętniej spożywanych przez Polaków warzyw. Na pierwszym miejscu znalazły się pomidory. Dwa kolejne miejsca należały do cebuli...
zobacz więcej
Dziś w naszym cyklu o roślinach ozdobnych przyszła kolej na lewizję. Należy ona do rodzaju roślin wieloletnich z rodziny zdrojkowatych. Obejmuje od 16 do 20 gatunków i pochodzi z górskich obszarów...
zobacz więcej
Pomidor Framboo od Hazery to wyjątkowa odmiana pomidora o owocach w malinowym kolorze. Oto najważniejsze cechy tej odmiany: Kolor – malinowy, wyrównany...
zobacz więcej
Krzewuszka to rodzaj roślin wieloletnich z rodziny przewiertniowatych. Nazywana jest ona „cudowną”, ponieważ należy do jednych z najpiększniejszych krzewów ozdobnych. Rozróżnia się 11 gatunków...
zobacz więcej