Jak podaje serwis freshplaza.com bieżący sezon jest wyjątkowo udany dla hiszpańskiej cebuli. Większość krajów, produkujących to warzywo, doświadczyła sporego spadku plonów. Produkcja cebuli w Hiszpanii pobiła w tym roku rekord, mimo że powierzchnia przeznaczona na to warzywo została zmniejszona o 4 procent.
Luis Fernando Rubio, dyrektor hiszpańskiej firmy Procecam podkreśla, że jest wielu producentów, którzy zdecydowali się na cebulę z rozsady i nawadnianie kropelkowe, a to skutkowało bardziej obfitymi zbiorami, większą jednorodnością rozmiarów i lepszą jakością. Zaznacza również znaczenie pogody, która była łagodniejsza, bez fal gorąca, które powodują stres roślin, tak jak miało to miejsce w zeszłym sezonie.
Zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą na cebule.
Azalia japońska (inaczej różanecznik japoński) pochodzi z japońskich wysp Honsiu Kiusiu, Sikoku i południowe Hokkaido. Jest to roślina ozdobna, która do Europy przybyła w połowie XIX wieku. Azalia japońska...
zobacz więcej
Firma Hazera linię produktów o nazwie „Delikatesy Hazera”, którą wyróżnia wykwintny smak i oryginalny wygląd. Największą grupę wśród delikatesowych produktów stanowią pomidory...
zobacz więcej
Wiosna na dobre już zagościła w naszym kraju. Czas więc powrócić do naszego cyklu, w którym prezentujemy różnego rodzaju rośliny dostępne w naszej ofercie. Dzisiaj jeden z najbardziej...
zobacz więcej
W pierwszym miesiącu bieżącego roku sprowadzono do Polski 12,80 tys. ton ogórków o wartości 86,55 mln złotych. Najwięcej ogróków sprowadzono do naszego kraju z Hiszpanii...
zobacz więcej