Jak podaje serwis freshplaza.com bieżący sezon jest wyjątkowo udany dla hiszpańskiej cebuli. Większość krajów, produkujących to warzywo, doświadczyła sporego spadku plonów. Produkcja cebuli w Hiszpanii pobiła w tym roku rekord, mimo że powierzchnia przeznaczona na to warzywo została zmniejszona o 4 procent.
Luis Fernando Rubio, dyrektor hiszpańskiej firmy Procecam podkreśla, że jest wielu producentów, którzy zdecydowali się na cebulę z rozsady i nawadnianie kropelkowe, a to skutkowało bardziej obfitymi zbiorami, większą jednorodnością rozmiarów i lepszą jakością. Zaznacza również znaczenie pogody, która była łagodniejsza, bez fal gorąca, które powodują stres roślin, tak jak miało to miejsce w zeszłym sezonie.
Zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą na cebule.
Brukselka (inaczej kapusta warzywna brukselska) to warzywo, które najlepiej smakuje w okresie jesienno-zimowym. Jest to roślina dwuletnia należąca do rodziny kapustowatych, która najprawdopodobniej powstała ze skrzyżowania jarmużu i kapusty głowiastej w Belgii. Jej...
zobacz więcej
Kapusta 17-1757 F1 od firmy Hazera to odmiana wczesna do uprawy w tunelach foliowych i pod płaskimi okryciami. Mimo krótkiego okresu wegetacji, który trwa 65-70 dni, jej...
zobacz więcej
Październik i listopad to miesiące, w których dynie są łatwo dostępne, co sprawia, że stają się jednym z rozpoznawalnych elementów jesiennego krajobrazu. Niezwykle popularne stały się w ostatnich latach...
zobacz więcej
Od stycznia do sierpnia 2024 roku do naszego kraju sprowadzono 56,01 tys. ton papryki. W zimowych oraz wiosennych miesiącach (styczeń – czerwiec) wolumen importu wynosił...
zobacz więcej