Jak podaje serwis e-warzywnictwo.pl w Polsce spożywa się dużo mniej warzyw oraz owoców niż w pozostałych krajach Europy. Tylko 9% Polaków zjada przynajmniej 5 zalecanych porcji tych produktów.
Największy spożyciem owoców i warzyw w Unii Europejskiej – wynoszącym 5 porcji dziennie – może się pochwalić Irlandia (33%), Holandia (30%), Dania (23%) oraz Francja (20%). Około 2/3 mieszkańców Belgii, Hiszpanii, Włoch, Słowenii, Norwegii i Chorwacji deklaruje, że zjada od 1 do 4 porcji owoców i warzyw dziennie. Najniższe dzienne spożycie odnotowano w Rumunii, Bułgarii, Słowenii oraz Austrii.
Badania Eurostatu wykazały również, że w UE kobiety spożywają więcej owoców oraz warzyw niż mężczyźni.
Źródło: e-warzywnictwo.pl
20 września odbyły się targi Fresh Market 2023 – jedno z najważniejszych wydarzeń w branży owoców, warzyw i kwiatów. Fresh Market 2023 to...
zobacz więcej
Płaska kapusta CALLAWAY od firmy Hazera została nominowana do nagrody FRESH MARKET AWARD 2023 w kategorii świeże owoce, warzywa i kwiaty. Callaway F1...
zobacz więcej
Firma Hazera serdecznie zaprasza na wydarzenie z cyklu „Przystanek Kapusta”. Odbędzie się ono już w najbliższą niedzielę 10 września w gospodarstwie Damiana Micyka, ul....
zobacz więcej
Wójt Gminy Igołomia-Wawrzeńczyce zaprasza na XIII Małopolskie Święto Warzyw, które odbędzie się na Lotnisku Aeroklubu Krakowskiego w Pobiedniku Wielkim już w najbliższą niedzielę 3...
zobacz więcej