Jak podaje serwis e-warzywnictwo.pl w Polsce spożywa się dużo mniej warzyw oraz owoców niż w pozostałych krajach Europy. Tylko 9% Polaków zjada przynajmniej 5 zalecanych porcji tych produktów.
Największy spożyciem owoców i warzyw w Unii Europejskiej – wynoszącym 5 porcji dziennie – może się pochwalić Irlandia (33%), Holandia (30%), Dania (23%) oraz Francja (20%). Około 2/3 mieszkańców Belgii, Hiszpanii, Włoch, Słowenii, Norwegii i Chorwacji deklaruje, że zjada od 1 do 4 porcji owoców i warzyw dziennie. Najniższe dzienne spożycie odnotowano w Rumunii, Bułgarii, Słowenii oraz Austrii.
Badania Eurostatu wykazały również, że w UE kobiety spożywają więcej owoców oraz warzyw niż mężczyźni.
Źródło: e-warzywnictwo.pl

Już 13 listopada w godzinach 18:00–20:00 na platformie Zoom odbędzie się webinar „Od nasion po plony” przeznaczony dla producentów oraz pasjonatów papryki. W wydarzeniu można...
zobacz więcej
Polska jest jednym z liderów produkcji dyni w Unii Europejskiej – od 2020 roku regularnie zajmuje pierwsze miejsce pod względem areału i zbiorów tego warzywa....
zobacz więcej
W 2025 roku Polska sprowadziła rekordową ilość papryki – 62,1 tysiąca ton o wartości ponad 581 milionów złotych – pochodzącą łącznie z 21 państw. Dane...
zobacz więcej
Dni otwarte Show Farm 2025 organizowane przez firmę Hazera odbyły się 17 września 2025 roku na polach demonstracyjnych w miejscowości Kaniczki. Na Show Farm...
zobacz więcej