Jak podaje serwis e-warzywnictwo.pl w Polsce spożywa się dużo mniej warzyw oraz owoców niż w pozostałych krajach Europy. Tylko 9% Polaków zjada przynajmniej 5 zalecanych porcji tych produktów.
Największy spożyciem owoców i warzyw w Unii Europejskiej – wynoszącym 5 porcji dziennie – może się pochwalić Irlandia (33%), Holandia (30%), Dania (23%) oraz Francja (20%). Około 2/3 mieszkańców Belgii, Hiszpanii, Włoch, Słowenii, Norwegii i Chorwacji deklaruje, że zjada od 1 do 4 porcji owoców i warzyw dziennie. Najniższe dzienne spożycie odnotowano w Rumunii, Bułgarii, Słowenii oraz Austrii.
Badania Eurostatu wykazały również, że w UE kobiety spożywają więcej owoców oraz warzyw niż mężczyźni.
Źródło: e-warzywnictwo.pl
Jak co miesiąc, Kantar opublikował ranking najchętniej spożywanych przez Polaków warzyw. Na pierwszym miejscu znalazły się pomidory. Dwa kolejne miejsca należały do cebuli...
zobacz więcej
Dziś w naszym cyklu o roślinach ozdobnych przyszła kolej na lewizję. Należy ona do rodzaju roślin wieloletnich z rodziny zdrojkowatych. Obejmuje od 16 do 20 gatunków i pochodzi z górskich obszarów...
zobacz więcej
Pomidor Framboo od Hazery to wyjątkowa odmiana pomidora o owocach w malinowym kolorze. Oto najważniejsze cechy tej odmiany: Kolor – malinowy, wyrównany...
zobacz więcej
Krzewuszka to rodzaj roślin wieloletnich z rodziny przewiertniowatych. Nazywana jest ona „cudowną”, ponieważ należy do jednych z najpiększniejszych krzewów ozdobnych. Rozróżnia się 11 gatunków...
zobacz więcej