Jak podaje serwis e-warzywnictwo.pl w Polsce spożywa się dużo mniej warzyw oraz owoców niż w pozostałych krajach Europy. Tylko 9% Polaków zjada przynajmniej 5 zalecanych porcji tych produktów.
Największy spożyciem owoców i warzyw w Unii Europejskiej – wynoszącym 5 porcji dziennie – może się pochwalić Irlandia (33%), Holandia (30%), Dania (23%) oraz Francja (20%). Około 2/3 mieszkańców Belgii, Hiszpanii, Włoch, Słowenii, Norwegii i Chorwacji deklaruje, że zjada od 1 do 4 porcji owoców i warzyw dziennie. Najniższe dzienne spożycie odnotowano w Rumunii, Bułgarii, Słowenii oraz Austrii.
Badania Eurostatu wykazały również, że w UE kobiety spożywają więcej owoców oraz warzyw niż mężczyźni.
Źródło: e-warzywnictwo.pl
Podczas Kujawskiej Konferencji Cebulowej, która odbyła się w drugiej połowie stycznia, marka Seminis zaprezentowała nowe odmiany cebuli w różnych typach. Jedną z odmian...
zobacz więcej
Pojawił się już Katalog Odmian Warzyw do uprawy w gruncie 2023 od firmy Hazera. Katalog obejmuje bogatą ofertę odmian warzyw polecanych do uprawy...
zobacz więcej
Firma Syngenta zaprasza na serię Konferencji Zimowych online, podczas których zaprezentuje znane i sprawdzone rozwiązania oraz nowości i promocje ze swojej oferty. Transmisje konferencji...
zobacz więcej
Japońska firma Agris zaprezentowała na targach CES 2023 robota o nazwie „L” wyspecjalizowanego w zbieraniu papryki. Laureat nagrody Innovation Award to maszyna, która...
zobacz więcej