Czerwiec to czas, gdy na straganach pojawia się bogactwo świeżych, sezonowych warzyw. Wybieranie ich właśnie teraz ma wiele zalet: są najsmaczniejsze, najbogatsze w składniki odżywcze i często tańsze niż poza sezonem. Oto najważniejsze warzywa czerwcowe i ich korzyści zdrowotne:
Szparagi:
Są bogate w witaminy K, C, E, kwas foliowy, potas, magnez i fosfor.
Wspierają pracę jelit dzięki błonnikowi, mają działanie antynowotworowe i spowalniają starzenie skóry.
Bób:
To świetne źródło białka roślinnego, błonnika, witamin z grupy B i minerałów.
Wspomaga układ nerwowy, reguluje poziom cukru, sprzyja odchudzaniu i daje uczucie sytości.
Botwina:
Zawiera betainę, żelazo, wapń, witaminy z grupy B, magnez i chlorofil.
Wspiera wątrobę, działa odkwaszająco, poprawia kondycję skóry i włosów oraz wspomaga metabolizm homocysteiny
Młoda marchew:
Bogata w beta-karoten (prowitaminę A), który działa antyoksydacyjnie i wspiera wzrok.
Zawiera błonnik, witaminy C, K i potas.
Kalafior zawiera związki o działaniu przeciwnowotworowym i przeciwbakteryjnym, ma niski indeks glikemiczny.
Brokuły są bogate w flawonoidy (kaempferol), witaminy K i A, wspierają odporność i zdrowie kości.
Kalarepa:
Niskokaloryczna, bogata w błonnik, witaminę K, C oraz minerały.
Pomaga w pracy układu nerwowego i może zapobiegać nowotworom.
Młoda kapusta:
Lekkostrawna, bogata w błonnik, witaminę K i C.
Wspiera odporność, trawienie, zdrowie kości i układ krwionośny.
Skarbnica kwasu foliowego, magnezu, żelaza, chlorofilu i witaminy A.
Wspierają procesy detoksykacyjne, poprawiają stan skóry, włosów i paznokci, nawilżają organizm.
Rzodkiewka i ogórek gruntowy:
Dostarczają witamin A, C, K oraz związków przeciwbakteryjnych.
Wspomagają trawienie, nawadniają organizm, poprawiają wygląd skóry i wspierają odporność.
Lekkostrawne, bogate w błonnik, witaminy i minerały.
Wspierają metabolizm, są niskokaloryczne i idealne na lekkie, letnie posiłki.
Warzywa zbierane w sezonie mają najwięcej witamin, minerałów i antyoksydantów. Są świeże, soczyste i aromatyczne. Sezonowe warzywa wspierają odporność, trawienie, wygląd skóry, włosów i paznokci.

Już 13 listopada w godzinach 18:00–20:00 na platformie Zoom odbędzie się webinar „Od nasion po plony” przeznaczony dla producentów oraz pasjonatów papryki. W wydarzeniu można...
zobacz więcej
Polska jest jednym z liderów produkcji dyni w Unii Europejskiej – od 2020 roku regularnie zajmuje pierwsze miejsce pod względem areału i zbiorów tego warzywa....
zobacz więcej
W 2025 roku Polska sprowadziła rekordową ilość papryki – 62,1 tysiąca ton o wartości ponad 581 milionów złotych – pochodzącą łącznie z 21 państw. Dane...
zobacz więcej
Dni otwarte Show Farm 2025 organizowane przez firmę Hazera odbyły się 17 września 2025 roku na polach demonstracyjnych w miejscowości Kaniczki. Na Show Farm...
zobacz więcej