Zapraszamy: pon. - pt.: 7:30 - 16:00, sob: 7:30 - 14:00

Czerwcowe smakołyki

12 czerwca 2025 Ciekawostki

Czerwiec to czas, gdy na straganach pojawia się bogactwo świeżych, sezonowych warzyw. Wybieranie ich właśnie teraz ma wiele zalet: są najsmaczniejsze, najbogatsze w składniki odżywcze i często tańsze niż poza sezonem. Oto najważniejsze warzywa czerwcowe i ich korzyści zdrowotne:

Szparagi:

  • Bardzo krótki sezon (maj–czerwiec), dlatego warto jeść je właśnie teraz
  • Są bogate w witaminy K, C, E, kwas foliowy, potas, magnez i fosfor.

  • Wspierają pracę jelit dzięki błonnikowi, mają działanie antynowotworowe i spowalniają starzenie skóry.

Bób:

  • To świetne źródło białka roślinnego, błonnika, witamin z grupy B i minerałów.

  • Wspomaga układ nerwowy, reguluje poziom cukru, sprzyja odchudzaniu i daje uczucie sytości.

Botwina:

  • Zawiera betainę, żelazo, wapń, witaminy z grupy B, magnez i chlorofil.

  • Wspiera wątrobę, działa odkwaszająco, poprawia kondycję skóry i włosów oraz wspomaga metabolizm homocysteiny

Młoda marchew:

  • Bogata w beta-karoten (prowitaminę A), który działa antyoksydacyjnie i wspiera wzrok.

  • Zawiera błonnik, witaminy C, K i potas.

Kalafiorbrokuły:

  • Kalafior zawiera związki o działaniu przeciwnowotworowym i przeciwbakteryjnym, ma niski indeks glikemiczny.

  • Brokuły są bogate w flawonoidy (kaempferol), witaminy K i A, wspierają odporność i zdrowie kości.

Kalarepa:

  • Niskokaloryczna, bogata w błonnik, witaminę K, C oraz minerały.

  • Pomaga w pracy układu nerwowego i może zapobiegać nowotworom.

Młoda kapusta:

  • Lekkostrawna, bogata w błonnik, witaminę K i C.

  • Wspiera odporność, trawienie, zdrowie kości i układ krwionośny.

Szpinak, rukola, sałata:

  • Skarbnica kwasu foliowego, magnezu, żelaza, chlorofilu i witaminy A.

  • Wspierają procesy detoksykacyjne, poprawiają stan skóry, włosów i paznokci, nawilżają organizm.

Rzodkiewkaogórek gruntowy:

  • Dostarczają witamin A, C, K oraz związków przeciwbakteryjnych.

  • Wspomagają trawienie, nawadniają organizm, poprawiają wygląd skóry i wspierają odporność.

Fasolka szparagowa, cukinia:

  • Lekkostrawne, bogate w błonnik, witaminy i minerały.

  • Wspierają metabolizm, są niskokaloryczne i idealne na lekkie, letnie posiłki.

Warzywa zbierane w sezonie mają najwięcej witamin, minerałów i antyoksydantów. Są świeże, soczyste i aromatyczne. Sezonowe warzywa wspierają odporność, trawienie, wygląd skóry, włosów i paznokci.

Nowości i wydarzenia w branży

10 lipca 2025 Ciekawostki

Import kapusty w bieżącym sezonie

W sezonie 2025 do Polski napłynęło niemal 20 tysięcy ton kapusty – głównie z Macedonii Północnej, Niemiec i Albanii. Dane dotyczące pierwszych miesięcy roku pokazują, że import...

zobacz więcej

3 lipca 2025 Ciekawostki

Budleja

Dziś w naszym cyklu przybliżającym różne ogrodowe rośliny przedstawiamy Budleję. Jest to efektowna roślina ozdobna, która zyskuje coraz większą popularność w polskich ogrodach. Jej...

zobacz więcej

26 czerwca 2025 Bez kategorii

Ostróżka

Zakupy w Centrum Ogrodniczym Jurek to prawdziwa przyjemność dla każdego miłośnika roślin! To miejsce, gdzie znajdziesz ogromny wybór roślin – od klasycznych kwiatów i krzewów,...

zobacz więcej

19 czerwca 2025 Ciekawostki

Pentas – piątak lancetowaty

Pentas, czyli piątak lancetowaty, to roślina, która zachwyci każdego miłośnika ogrodów i balkonów. Serdecznie zapraszamy do zakupu tej niezwykle atrakcyjnej rośliny w naszym Centrum Ogrodniczym Jurek. ...

zobacz więcej