Zapraszamy: pon. - pt.: 7:30 - 16:00, sob: 7:30 - 14:00

Czerwcowe smakołyki

12 czerwca 2025 Ciekawostki

Czerwiec to czas, gdy na straganach pojawia się bogactwo świeżych, sezonowych warzyw. Wybieranie ich właśnie teraz ma wiele zalet: są najsmaczniejsze, najbogatsze w składniki odżywcze i często tańsze niż poza sezonem. Oto najważniejsze warzywa czerwcowe i ich korzyści zdrowotne:

Szparagi:

  • Bardzo krótki sezon (maj–czerwiec), dlatego warto jeść je właśnie teraz
  • Są bogate w witaminy K, C, E, kwas foliowy, potas, magnez i fosfor.

  • Wspierają pracę jelit dzięki błonnikowi, mają działanie antynowotworowe i spowalniają starzenie skóry.

Bób:

  • To świetne źródło białka roślinnego, błonnika, witamin z grupy B i minerałów.

  • Wspomaga układ nerwowy, reguluje poziom cukru, sprzyja odchudzaniu i daje uczucie sytości.

Botwina:

  • Zawiera betainę, żelazo, wapń, witaminy z grupy B, magnez i chlorofil.

  • Wspiera wątrobę, działa odkwaszająco, poprawia kondycję skóry i włosów oraz wspomaga metabolizm homocysteiny

Młoda marchew:

  • Bogata w beta-karoten (prowitaminę A), który działa antyoksydacyjnie i wspiera wzrok.

  • Zawiera błonnik, witaminy C, K i potas.

Kalafiorbrokuły:

  • Kalafior zawiera związki o działaniu przeciwnowotworowym i przeciwbakteryjnym, ma niski indeks glikemiczny.

  • Brokuły są bogate w flawonoidy (kaempferol), witaminy K i A, wspierają odporność i zdrowie kości.

Kalarepa:

  • Niskokaloryczna, bogata w błonnik, witaminę K, C oraz minerały.

  • Pomaga w pracy układu nerwowego i może zapobiegać nowotworom.

Młoda kapusta:

  • Lekkostrawna, bogata w błonnik, witaminę K i C.

  • Wspiera odporność, trawienie, zdrowie kości i układ krwionośny.

Szpinak, rukola, sałata:

  • Skarbnica kwasu foliowego, magnezu, żelaza, chlorofilu i witaminy A.

  • Wspierają procesy detoksykacyjne, poprawiają stan skóry, włosów i paznokci, nawilżają organizm.

Rzodkiewkaogórek gruntowy:

  • Dostarczają witamin A, C, K oraz związków przeciwbakteryjnych.

  • Wspomagają trawienie, nawadniają organizm, poprawiają wygląd skóry i wspierają odporność.

Fasolka szparagowa, cukinia:

  • Lekkostrawne, bogate w błonnik, witaminy i minerały.

  • Wspierają metabolizm, są niskokaloryczne i idealne na lekkie, letnie posiłki.

Warzywa zbierane w sezonie mają najwięcej witamin, minerałów i antyoksydantów. Są świeże, soczyste i aromatyczne. Sezonowe warzywa wspierają odporność, trawienie, wygląd skóry, włosów i paznokci.

Nowości i wydarzenia w branży

6 listopada 2025 Wydarzenia

Webinar „Od nasion po plony”

Już 13 listopada w godzinach 18:00–20:00 na platformie Zoom odbędzie się webinar „Od nasion po plony” przeznaczony dla producentów oraz pasjonatów papryki. W wydarzeniu można...

zobacz więcej

30 października 2025 Ciekawostki

Polska liderem wśród producentów dyń

Polska jest jednym z liderów produkcji dyni w Unii Europejskiej – od 2020 roku regularnie zajmuje pierwsze miejsce pod względem areału i zbiorów tego warzywa....

zobacz więcej

23 października 2025 Ciekawostki

Import papryki do Polski

W 2025 roku Polska sprowadziła rekordową ilość papryki – 62,1 tysiąca ton o wartości ponad 581 milionów złotych – pochodzącą łącznie z 21 państw. Dane...

zobacz więcej

16 października 2025 Ciekawostki

Cebule na Show Farm 2025

Dni otwarte Show Farm 2025 organizowane przez firmę Hazera odbyły się 17 września 2025 roku na polach demonstracyjnych w miejscowości Kaniczki.  Na Show Farm...

zobacz więcej