Zapraszamy: pon. - pt.: 7:30 - 16:00, sob: 7:30 - 14:00

Cukinia pyszna na różne sposoby

26 sierpnia 2016 Ciekawostki

Cukinia/kabaczek to odmiana dyni zwyczajnej.

To uniwersalne warzywo może mieć wiele zastosowań w kuchni każdego smakosza. Poza niekwestionowanymi walorami smakowymi, cukinia sprzyja przemianie materii, jest warzywem lekkostrawnym, zawierającym potas, żelazo i magnez oraz witaminę A, C, K, PP i B1 i beta karoten. Owoce cukinii nie kumulują metali ciężkich.

Cukinię można przygotować na wiele sposobów. Smażona, pieczona, grillowana, duszona zawsze zachowuje swój lekki smak.

Cukinia pysznie smakuje w leczo, nadziewana czy w postaci smażonych placuszków. O czym niektórzy nie wiedzą, można ją również wykorzystać do… ciasta :).

Nowości i wydarzenia w branży

18 kwietnia 2024 Ciekawostki

Azalia japońska

Azalia japońska (inaczej różanecznik japoński) pochodzi z japońskich wysp Honsiu Kiusiu, Sikoku i południowe Hokkaido. Jest to roślina ozdobna, która do Europy przybyła w połowie XIX wieku. Azalia japońska...

zobacz więcej

11 kwietnia 2024 Ciekawostki

Delikatesy Hazera

Firma Hazera linię produktów o nazwie „Delikatesy Hazera”, którą wyróżnia wykwintny smak i oryginalny wygląd. Największą grupę wśród delikatesowych produktów stanowią pomidory...

zobacz więcej

4 kwietnia 2024 Ciekawostki

Bratki

Wiosna na dobre już zagościła w naszym kraju. Czas więc powrócić do naszego cyklu, w którym prezentujemy różnego rodzaju rośliny dostępne w naszej ofercie. Dzisiaj jeden z najbardziej...

zobacz więcej

28 marca 2024 Ciekawostki

Import ogórków

W pierwszym miesiącu bieżącego roku sprowadzono do Polski 12,80 tys. ton ogórków o wartości 86,55 mln złotych. Najwięcej ogróków sprowadzono do naszego kraju z Hiszpanii...

zobacz więcej