Zapraszamy: pon. - pt.: 7:30 - 16:00, sob: 7:30 - 14:00

Cukinia pyszna na różne sposoby

26 sierpnia 2016 Ciekawostki

Cukinia/kabaczek to odmiana dyni zwyczajnej.

To uniwersalne warzywo może mieć wiele zastosowań w kuchni każdego smakosza. Poza niekwestionowanymi walorami smakowymi, cukinia sprzyja przemianie materii, jest warzywem lekkostrawnym, zawierającym potas, żelazo i magnez oraz witaminę A, C, K, PP i B1 i beta karoten. Owoce cukinii nie kumulują metali ciężkich.

Cukinię można przygotować na wiele sposobów. Smażona, pieczona, grillowana, duszona zawsze zachowuje swój lekki smak.

Cukinia pysznie smakuje w leczo, nadziewana czy w postaci smażonych placuszków. O czym niektórzy nie wiedzą, można ją również wykorzystać do… ciasta :).

Nowości i wydarzenia w branży

6 listopada 2025 Wydarzenia

Webinar „Od nasion po plony”

Już 13 listopada w godzinach 18:00–20:00 na platformie Zoom odbędzie się webinar „Od nasion po plony” przeznaczony dla producentów oraz pasjonatów papryki. W wydarzeniu można...

zobacz więcej

30 października 2025 Ciekawostki

Polska liderem wśród producentów dyń

Polska jest jednym z liderów produkcji dyni w Unii Europejskiej – od 2020 roku regularnie zajmuje pierwsze miejsce pod względem areału i zbiorów tego warzywa....

zobacz więcej

23 października 2025 Ciekawostki

Import papryki do Polski

W 2025 roku Polska sprowadziła rekordową ilość papryki – 62,1 tysiąca ton o wartości ponad 581 milionów złotych – pochodzącą łącznie z 21 państw. Dane...

zobacz więcej

16 października 2025 Ciekawostki

Cebule na Show Farm 2025

Dni otwarte Show Farm 2025 organizowane przez firmę Hazera odbyły się 17 września 2025 roku na polach demonstracyjnych w miejscowości Kaniczki.  Na Show Farm...

zobacz więcej