Cukinia/kabaczek to odmiana dyni zwyczajnej.
To uniwersalne warzywo może mieć wiele zastosowań w kuchni każdego smakosza. Poza niekwestionowanymi walorami smakowymi, cukinia sprzyja przemianie materii, jest warzywem lekkostrawnym, zawierającym potas, żelazo i magnez oraz witaminę A, C, K, PP i B1 i beta karoten. Owoce cukinii nie kumulują metali ciężkich.
Cukinię można przygotować na wiele sposobów. Smażona, pieczona, grillowana, duszona zawsze zachowuje swój lekki smak.
Cukinia pysznie smakuje w leczo, nadziewana czy w postaci smażonych placuszków. O czym niektórzy nie wiedzą, można ją również wykorzystać do… ciasta :).
“Delikatesy Hazera” to linia produktów stworzona przez firmę Hazera, która wyróżnia się wykwintnym smakiem i oryginalnym wyglądem warzyw. Marka ta została zaprojektowana z myślą o najbardziej wymagających konsumentach,...
zobacz więcej
W dniu 5 marca 2025 roku odbyło się posiedzenie Komisji Wewnętrznej ds. Rejestracji Odmian Roślin Uprawnych wpisywanych do Krajowego rejestru bez wymogu badań WGO....
zobacz więcej
Według danych Głównego Urzędu Statystycznego w ciągu 12 miesięcy ubiegłego roku do naszego kraju sprowadzono 64,19 tys. ton marchwi z 33 krajów. Jest...
zobacz więcej
W dniach 22-23 stycznia 2025 odbyła się 15 edycja Targów Sadownictwa i Warzywnictwa. To największe wydarzenie branżowe w Europie Środkowo-Wschodniej, dedykowane producentom owoców i warzyw,...
zobacz więcej