Według informacji serwisu Freshplaza, poziom konsumpcji świeżych warzyw w Szwajcarii, w przeciągu ostatnich 20 lat, wzrósł o ¼ i wynosi obecnie około 86 kg na osobę w ciągu roku. Państwa Unii Europejskiej importują na szwajcarski rynek około 75% znajdujących się tam warzyw.
Około 10 tysięcy ha – to powierzchnia, na której uprawiane w Szwajcarii są warzywa. Najwięcej jest upraw marchwi – około 1,5 tys. ha, wiele powierzchni zajmuje także sałata lodowa, różnego rodzaju sałaty oraz cebula i fasola. Średnioroczne zbiory marchwi kształtują się na poziomie 60,0 tys. ton, podczas gdy jej import to około 70,0 tys. ton.Drugie miejsce zajmują pomidory z produkcją wynoszącą 40,0 tys. ton i importem około 65,0 tys. ton oraz kolejno sałata lodowa – 20,0 tys. ton zbiorów i prawie 40,0 tys. ton import, a także cebula z produkcja wynoszącą 30,0 tys. ton i słodka papryka z importem na poziomie ponad 30,0 tys. ton. Rodzime zbiory zaspokajają jedynie około 55% szwajcarskiego zapotrzebowania na warzywa, a wspomniane już około 75% obecnych na rynku produktów pochodzi z państw unijnych – tu największym eksporterem na szwajcarski rynek od lat pozostają Hiszpania, Włochy, Francja oraz Holandia. Jeśli chodzi o statystyki to w ubiegłym roku jeden mieszkaniec Szwajcarii spożywał 8,23 kg, pomidorów – 7,82 kg, sałaty lodowej – niecałe 4,7 kg, 4,2 kg – papryki oraz 3,4 kg cebuli i 3,2 kg cukinii. Ponadto około 2,6 kg stanowiła konsumpcja pomidorów koktajlowych i 2,5 kg różnego rodzaju sałat.
W połowie listopada nastąpiło uroczyste otwarcie nowej, zaawansowanej technologicznie szklarni badawczo-rozwojowej obok siedziby głównej firmy Hazera w Made w Holandii. To najbardziej nowoczesny ośrodek...
zobacz więcej
Insignia F1 to nowa odmiana papryki do uprawy w tunelu w ofercie firmy Hazera. Bardzo wczesna odmiana typu żółty blok. Roślina o dobrym wigorze z mocnym...
zobacz więcej
Podczas Global Produce & Floral Show, które odbyło się w październiku w Atlancie, firma Sakata Seed America zaprezentowała nową odmianę brokuła. Purple...
zobacz więcej
Brukselka (inaczej kapusta warzywna brukselska) to warzywo, które najlepiej smakuje w okresie jesienno-zimowym. Jest to roślina dwuletnia należąca do rodziny kapustowatych, która najprawdopodobniej powstała ze skrzyżowania jarmużu i kapusty głowiastej w Belgii. Jej...
zobacz więcej