W grudniu spośród warzyw korzeniowych najdroższa była marchew. Przeciętnie za marchew przeznaczaną na rynek świeży płacono 2,00 zł/kg. Ceny tego warzywa wahały się od 1,50 zł do 2,50 zł i zależały głównie od jakości – a ta była różna przez problemy z wykopaniem plonów.
Podobnie wyglądała sytucja z pietruszką. Ceny wzrosły w związku z niekorzystna pogodą. Cena za korzenie na rynek świeży wynosiła od 4 do 6 zł za kilogram.
Wzrost cen w najmniejszym stopniu dotyczył selerów i wynosił między 1,50 a 2,70 zł za kilogram.
Źródło: sadyogrody.pl
W połowie listopada nastąpiło uroczyste otwarcie nowej, zaawansowanej technologicznie szklarni badawczo-rozwojowej obok siedziby głównej firmy Hazera w Made w Holandii. To najbardziej nowoczesny ośrodek...
zobacz więcej
Insignia F1 to nowa odmiana papryki do uprawy w tunelu w ofercie firmy Hazera. Bardzo wczesna odmiana typu żółty blok. Roślina o dobrym wigorze z mocnym...
zobacz więcej
Podczas Global Produce & Floral Show, które odbyło się w październiku w Atlancie, firma Sakata Seed America zaprezentowała nową odmianę brokuła. Purple...
zobacz więcej
Brukselka (inaczej kapusta warzywna brukselska) to warzywo, które najlepiej smakuje w okresie jesienno-zimowym. Jest to roślina dwuletnia należąca do rodziny kapustowatych, która najprawdopodobniej powstała ze skrzyżowania jarmużu i kapusty głowiastej w Belgii. Jej...
zobacz więcej