W grudniu spośród warzyw korzeniowych najdroższa była marchew. Przeciętnie za marchew przeznaczaną na rynek świeży płacono 2,00 zł/kg. Ceny tego warzywa wahały się od 1,50 zł do 2,50 zł i zależały głównie od jakości – a ta była różna przez problemy z wykopaniem plonów.
Podobnie wyglądała sytucja z pietruszką. Ceny wzrosły w związku z niekorzystna pogodą. Cena za korzenie na rynek świeży wynosiła od 4 do 6 zł za kilogram.
Wzrost cen w najmniejszym stopniu dotyczył selerów i wynosił między 1,50 a 2,70 zł za kilogram.
Źródło: sadyogrody.pl
Podczas Małopolskich Dni Kapusty, które miały miejsce w ubiegły weekend w Charsznicy tradycyjnie odbył się konkurs na Najcięższą Polską Główkę Kapusty. Jest to atrakcja,...
zobacz więcej
Już w najbliższy weekend (7 – 8 września) odbędą się Małopolskie Dni Kapusty w Charsznicy. Podczas wydarzenia będzie można odwiedzić poletka czołowych...
zobacz więcej
Hibiskus to rodzaj krzewów i roślin zielnych z rodziny ślazowatych. W zależności od ujęcia systematycznego wyróżnia się od 200 do nawet 700 gatunków tej rośliny. Wiele z gatunków uprawianych jest jako...
zobacz więcej
Gmina Kruszwica z województwa kujawsko – pomorskiego, w powiecie inowrocławskim to miejsce, w kórym uprawia się najwięcej cebuli w naszym kraju. Jest to jeden z najważniejszych ośrodków...
zobacz więcej