W grudniu spośród warzyw korzeniowych najdroższa była marchew. Przeciętnie za marchew przeznaczaną na rynek świeży płacono 2,00 zł/kg. Ceny tego warzywa wahały się od 1,50 zł do 2,50 zł i zależały głównie od jakości – a ta była różna przez problemy z wykopaniem plonów.
Podobnie wyglądała sytucja z pietruszką. Ceny wzrosły w związku z niekorzystna pogodą. Cena za korzenie na rynek świeży wynosiła od 4 do 6 zł za kilogram.
Wzrost cen w najmniejszym stopniu dotyczył selerów i wynosił między 1,50 a 2,70 zł za kilogram.
Źródło: sadyogrody.pl
Czerwiec to czas, gdy na straganach pojawia się bogactwo świeżych, sezonowych warzyw. Wybieranie ich właśnie teraz ma wiele zalet: są najsmaczniejsze, najbogatsze w składniki odżywcze i często...
zobacz więcej
Wiosna tego roku kazała na siebie czekać wyjątkowo długo. Maj upłynął pod znakiem niskich temperatur i nocnych przymrozków, które skutecznie opóźniły prace ogrodnicze....
zobacz więcej
Hazera oraz TOP The Onion Group podpisały globalną umowę o współpracy dotyczącej dostaw nasion cebuli dymki. Na mocy tej umowy Hazera będzie wyłącznym dostawcą...
zobacz więcej
Marchew to warzywo, które w kuchni jest wszechstronne – można ją jeść na surowo, gotować, piec, smażyć, a także wykorzystywać do zup, sałatek, dań głównych i deserów,...
zobacz więcej