Jak informują eksperci z IERiGŻ w sierpniu br., w porównaniu z lipcem br., w skupie z przeznaczeniem do konsumpcji bezpośredniej wzrosły ceny skupu kapusty białej (33%), ogórków do kwaszenia (7%) cebuli w spółdzielniach ogrodniczych (3%) oraz pieczarek i ogórków do konserwowania (1%). Spadły natomiast ceny skupu marchwi (43%), pomidorów szklarniowych (26%), pietruszki (20%), buraków ćwikłowych (18%) oraz cebuli na targowiskach (5%).
W porównaniu do sierpnia 2017 r, w skupie do konsumpcji bezpośredniej najbardziej wzrosły ceny pietruszki, bo aż o 114%. Wzrost cen dotyczył również takich warzyw jak: marchew (o 74%), ogórki do kwaszenia (o 63%), cebula w spółdzielniach ogrodniczych (o 51%), ogórki do konserwowania (o 49%), kalafiory gruntowe (o 39%), kapusta biała (o 34%) i cebula na targowiskach (o 19%). W porównaniu z tym samym okresem w ubiegłym roku, obniżeniu uległy ceny skupu pomidorów szklarniowych (o 13%), buraków ćwikłowych (o 8%) i pieczarek (o 2%).
Pojawił się już Katalog Odmian Warzyw do uprawy w gruncie 2023 od firmy Hazera. Katalog obejmuje bogatą ofertę odmian warzyw polecanych do uprawy...
zobacz więcej
Firma Syngenta zaprasza na serię Konferencji Zimowych online, podczas których zaprezentuje znane i sprawdzone rozwiązania oraz nowości i promocje ze swojej oferty. Transmisje konferencji...
zobacz więcej
Japońska firma Agris zaprezentowała na targach CES 2023 robota o nazwie „L” wyspecjalizowanego w zbieraniu papryki. Laureat nagrody Innovation Award to maszyna, która...
zobacz więcej
Firmamy Hazera Poland, Biolchim, Biocont Polska oraz serwis warzywa.pl serdecznie zapraszają na webinarium: „Patent na MARCHEW”. Odbędzie się ono 11 stycznia 2023 o godzinie...
zobacz więcej