Jak informują eksperci z IERiGŻ w sierpniu br., w porównaniu z lipcem br., w skupie z przeznaczeniem do konsumpcji bezpośredniej wzrosły ceny skupu kapusty białej (33%), ogórków do kwaszenia (7%) cebuli w spółdzielniach ogrodniczych (3%) oraz pieczarek i ogórków do konserwowania (1%). Spadły natomiast ceny skupu marchwi (43%), pomidorów szklarniowych (26%), pietruszki (20%), buraków ćwikłowych (18%) oraz cebuli na targowiskach (5%).
W porównaniu do sierpnia 2017 r, w skupie do konsumpcji bezpośredniej najbardziej wzrosły ceny pietruszki, bo aż o 114%. Wzrost cen dotyczył również takich warzyw jak: marchew (o 74%), ogórki do kwaszenia (o 63%), cebula w spółdzielniach ogrodniczych (o 51%), ogórki do konserwowania (o 49%), kalafiory gruntowe (o 39%), kapusta biała (o 34%) i cebula na targowiskach (o 19%). W porównaniu z tym samym okresem w ubiegłym roku, obniżeniu uległy ceny skupu pomidorów szklarniowych (o 13%), buraków ćwikłowych (o 8%) i pieczarek (o 2%).
Dynia jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych symboli jesieni. Szczyt sezonu na te wyjątkowe rośliny przypada od września do listopada. Istnieje wiele odmian dyni, które różnią...
zobacz więcej
Główny Urząd Statystyczny przedstawił przedwynikowy szacunek zbiory warzyw gruntowych w roku 2024. Oceniony on został na 3,8 mln ton, a więc na podobnym poziomie, jak w roku...
zobacz więcej
Pomidor Flamansun od firmy Hazera zdobył podczas tegorocznej edycji Fresh Market Award B2B Meeting and Trade Show aż dwa wyróżnienia. Fresh Market...
zobacz więcej
W dniach 24 – 26 września w Warmenhuizen w Holandii odbęda się Międzynarodowe Dni Otwarte firmy Hazera. Wydarzenie jest organizowane w ścisłej współpracy z firmami...
zobacz więcej