Zapraszamy: pon. - pt.: 7:30 - 17:00, sob: 7:30 - 14:00

Analiza IERiGŻ – rynek warzyw w ostatnich miesiącach

20 września 2018 Ciekawostki

Jak informują eksperci z IERiGŻ w sierpniu br., w porównaniu z lipcem br., w skupie z przeznaczeniem do konsumpcji bezpośredniej wzrosły ceny skupu kapusty białej (33%), ogórków do kwaszenia (7%) cebuli w spółdzielniach ogrodniczych (3%) oraz pieczarek i ogórków do konserwowania (1%). Spadły natomiast ceny skupu marchwi (43%), pomidorów szklarniowych (26%), pietruszki (20%), buraków ćwikłowych (18%) oraz cebuli na targowiskach (5%).

W porównaniu do sierpnia 2017 r, w skupie do konsumpcji bezpośredniej najbardziej wzrosły ceny pietruszki, bo aż o 114%. Wzrost cen dotyczył również takich warzyw jak: marchew (o 74%), ogórki do kwaszenia (o 63%), cebula w spółdzielniach ogrodniczych (o 51%), ogórki do konserwowania (o 49%), kalafiory gruntowe (o 39%), kapusta biała (o 34%) i cebula na targowiskach (o 19%). W porównaniu z tym samym okresem w ubiegłym roku, obniżeniu uległy ceny skupu pomidorów szklarniowych (o 13%), buraków ćwikłowych (o 8%) i pieczarek (o 2%).

Nowości i wydarzenia w branży

13 czerwca 2024 Ciekawostki

Najchętniej spożywane warzywa maja

Agencja badawcza Kantar Polska podała informację o najchętniej spożywanych w maju warzywach. Najczęściej konsumenci sięgali po pomidory (94% badanych), ogórki (90%) oraz cebulę (87%)....

zobacz więcej

6 czerwca 2024 Ciekawostki

Passiflora incarnata – Męczennica cielista

Męczennica cielista (Passiflora incarnata) to gatunek rośliny z rodziny męczennicowatych. Inne jej nazwy to męczennicaa Pańska lub kwiat Męki Pańskiej. Swoją nazwę roślina zawdzięcza...

zobacz więcej

30 maja 2024 Bez kategorii

Eksport pomidorów do UE – Maroko na czele.

Serwis e-warzywnictwo.pl  podaje, że krajem, który sprzedał do Unii Europejskiej najwięcej pomidorów pomiędzy styczniem a marcem bieżącego roku, jest Maroko. Państwo to sprzedało do UE aż 34...

zobacz więcej

23 maja 2024 Bez kategorii

Uprawa fasoli w Polsce

W ubiegłym roku produkcja fasoli w Polsce odbywała się na powierzchni 22 289 ha. Średni plon z hektara wynosił około 2,96 tony. Najwięcej fasoli...

zobacz więcej