Jak informują eksperci z IERiGŻ w sierpniu br., w porównaniu z lipcem br., w skupie z przeznaczeniem do konsumpcji bezpośredniej wzrosły ceny skupu kapusty białej (33%), ogórków do kwaszenia (7%) cebuli w spółdzielniach ogrodniczych (3%) oraz pieczarek i ogórków do konserwowania (1%). Spadły natomiast ceny skupu marchwi (43%), pomidorów szklarniowych (26%), pietruszki (20%), buraków ćwikłowych (18%) oraz cebuli na targowiskach (5%).
W porównaniu do sierpnia 2017 r, w skupie do konsumpcji bezpośredniej najbardziej wzrosły ceny pietruszki, bo aż o 114%. Wzrost cen dotyczył również takich warzyw jak: marchew (o 74%), ogórki do kwaszenia (o 63%), cebula w spółdzielniach ogrodniczych (o 51%), ogórki do konserwowania (o 49%), kalafiory gruntowe (o 39%), kapusta biała (o 34%) i cebula na targowiskach (o 19%). W porównaniu z tym samym okresem w ubiegłym roku, obniżeniu uległy ceny skupu pomidorów szklarniowych (o 13%), buraków ćwikłowych (o 8%) i pieczarek (o 2%).
Jak co miesiąc, Kantar opublikował ranking najchętniej spożywanych przez Polaków warzyw. Na pierwszym miejscu znalazły się pomidory. Dwa kolejne miejsca należały do cebuli...
zobacz więcej
Dziś w naszym cyklu o roślinach ozdobnych przyszła kolej na lewizję. Należy ona do rodzaju roślin wieloletnich z rodziny zdrojkowatych. Obejmuje od 16 do 20 gatunków i pochodzi z górskich obszarów...
zobacz więcej
Pomidor Framboo od Hazery to wyjątkowa odmiana pomidora o owocach w malinowym kolorze. Oto najważniejsze cechy tej odmiany: Kolor – malinowy, wyrównany...
zobacz więcej
Krzewuszka to rodzaj roślin wieloletnich z rodziny przewiertniowatych. Nazywana jest ona „cudowną”, ponieważ należy do jednych z najpiększniejszych krzewów ozdobnych. Rozróżnia się 11 gatunków...
zobacz więcej