„5 porcji zdrowia w szkole” to kolejny już program, który ma na celu zwrócenie uwagi na potrzebę zadbania o edukację w zakresie zbilansowanej diety i prawidłowego żywienia od najmłodszych lat. Jest on częścią kampanii “5 porcji warzyw, owoców lub soku”.
Program jest skierowany do uczniów II oraz III klas szkół podstawowych z całej Polski. Patronat nad nim objęło m.in. Ministerstwo Edukacji Narodowej, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi i Rzecznik Praw Dziecka, a wspierają go takie instytucje jak Instytut Żywności i Żywienia, Collegium Medicum Uniwersytet Jagielloński, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego.
Dzięki materiałom stworzonym przez ekspertów w dziedzinie żywienia, nauczyciele będą mogli przeprowadzać kreatywne zajęcia na temat prawidłowego odżywiania oraz zapoznać dzieci ze znaczeniem owoców i warzyw w codziennej diecie.
Jak co miesiąc, Kantar opublikował ranking najchętniej spożywanych przez Polaków warzyw. Na pierwszym miejscu znalazły się pomidory. Dwa kolejne miejsca należały do cebuli...
zobacz więcej
Dziś w naszym cyklu o roślinach ozdobnych przyszła kolej na lewizję. Należy ona do rodzaju roślin wieloletnich z rodziny zdrojkowatych. Obejmuje od 16 do 20 gatunków i pochodzi z górskich obszarów...
zobacz więcej
Pomidor Framboo od Hazery to wyjątkowa odmiana pomidora o owocach w malinowym kolorze. Oto najważniejsze cechy tej odmiany: Kolor – malinowy, wyrównany...
zobacz więcej
Krzewuszka to rodzaj roślin wieloletnich z rodziny przewiertniowatych. Nazywana jest ona „cudowną”, ponieważ należy do jednych z najpiększniejszych krzewów ozdobnych. Rozróżnia się 11 gatunków...
zobacz więcej