„5 porcji zdrowia w szkole” to kolejny już program, który ma na celu zwrócenie uwagi na potrzebę zadbania o edukację w zakresie zbilansowanej diety i prawidłowego żywienia od najmłodszych lat. Jest on częścią kampanii “5 porcji warzyw, owoców lub soku”.
Program jest skierowany do uczniów II oraz III klas szkół podstawowych z całej Polski. Patronat nad nim objęło m.in. Ministerstwo Edukacji Narodowej, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi i Rzecznik Praw Dziecka, a wspierają go takie instytucje jak Instytut Żywności i Żywienia, Collegium Medicum Uniwersytet Jagielloński, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego.
Dzięki materiałom stworzonym przez ekspertów w dziedzinie żywienia, nauczyciele będą mogli przeprowadzać kreatywne zajęcia na temat prawidłowego odżywiania oraz zapoznać dzieci ze znaczeniem owoców i warzyw w codziennej diecie.
Dynia jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych symboli jesieni. Szczyt sezonu na te wyjątkowe rośliny przypada od września do listopada. Istnieje wiele odmian dyni, które różnią...
zobacz więcej
Główny Urząd Statystyczny przedstawił przedwynikowy szacunek zbiory warzyw gruntowych w roku 2024. Oceniony on został na 3,8 mln ton, a więc na podobnym poziomie, jak w roku...
zobacz więcej
Pomidor Flamansun od firmy Hazera zdobył podczas tegorocznej edycji Fresh Market Award B2B Meeting and Trade Show aż dwa wyróżnienia. Fresh Market...
zobacz więcej
W dniach 24 – 26 września w Warmenhuizen w Holandii odbęda się Międzynarodowe Dni Otwarte firmy Hazera. Wydarzenie jest organizowane w ścisłej współpracy z firmami...
zobacz więcej