„5 porcji zdrowia w szkole” to kolejny już program, który ma na celu zwrócenie uwagi na potrzebę zadbania o edukację w zakresie zbilansowanej diety i prawidłowego żywienia od najmłodszych lat. Jest on częścią kampanii “5 porcji warzyw, owoców lub soku”.
Program jest skierowany do uczniów II oraz III klas szkół podstawowych z całej Polski. Patronat nad nim objęło m.in. Ministerstwo Edukacji Narodowej, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi i Rzecznik Praw Dziecka, a wspierają go takie instytucje jak Instytut Żywności i Żywienia, Collegium Medicum Uniwersytet Jagielloński, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego.
Dzięki materiałom stworzonym przez ekspertów w dziedzinie żywienia, nauczyciele będą mogli przeprowadzać kreatywne zajęcia na temat prawidłowego odżywiania oraz zapoznać dzieci ze znaczeniem owoców i warzyw w codziennej diecie.

Już 13 listopada w godzinach 18:00–20:00 na platformie Zoom odbędzie się webinar „Od nasion po plony” przeznaczony dla producentów oraz pasjonatów papryki. W wydarzeniu można...
zobacz więcej
Polska jest jednym z liderów produkcji dyni w Unii Europejskiej – od 2020 roku regularnie zajmuje pierwsze miejsce pod względem areału i zbiorów tego warzywa....
zobacz więcej
W 2025 roku Polska sprowadziła rekordową ilość papryki – 62,1 tysiąca ton o wartości ponad 581 milionów złotych – pochodzącą łącznie z 21 państw. Dane...
zobacz więcej
Dni otwarte Show Farm 2025 organizowane przez firmę Hazera odbyły się 17 września 2025 roku na polach demonstracyjnych w miejscowości Kaniczki. Na Show Farm...
zobacz więcej