W ubiegłym roku produkcja fasoli w Polsce odbywała się na powierzchni 22 289 ha. Średni plon z hektara wynosił około 2,96 tony. Najwięcej fasoli uprawia się w województwach: lubelskim, kujawsko – pomorskim oraz podkarpackim.
Według danych Głównego Urzędu Statystycznego największy obszar, na którym uprawiana jest fasola znajduje się w województwie lubelskim. Uprawa tego warzywa odbywa się tam na powierzchni wynoszącej 18 398 ha. Średni plon wyniósł około 2,97 t/ha.
Na drugim miejscu znalazło się województwo kujawsko – pomorskie z powierzchnią upraw 987 ha. Rolnicy zebrali tam ponad 4 t/ha.
Podium zamyka województwo podkarpackie, którego powierzchnia upraw wnosiła 698 ha, a plon wyniósł około 2,69 t/ha.
Na kolejnych miejscach znalazły się województwa: świętokrzyskie (≈ 2,87 t/ha przy powierzchni uprawy 501 ha), mazowieckie (≈ 2,15 t/ha przy powierzchni uprawy 461 ha) oraz łódzkie (≈ 2,00 t/ha przy powierzchni uprawy 384 ha).
Źródło: warzywa.pl
Dynia jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych symboli jesieni. Szczyt sezonu na te wyjątkowe rośliny przypada od września do listopada. Istnieje wiele odmian dyni, które różnią...
zobacz więcej
Główny Urząd Statystyczny przedstawił przedwynikowy szacunek zbiory warzyw gruntowych w roku 2024. Oceniony on został na 3,8 mln ton, a więc na podobnym poziomie, jak w roku...
zobacz więcej
Pomidor Flamansun od firmy Hazera zdobył podczas tegorocznej edycji Fresh Market Award B2B Meeting and Trade Show aż dwa wyróżnienia. Fresh Market...
zobacz więcej
W dniach 24 – 26 września w Warmenhuizen w Holandii odbęda się Międzynarodowe Dni Otwarte firmy Hazera. Wydarzenie jest organizowane w ścisłej współpracy z firmami...
zobacz więcej