W ubiegłym roku produkcja fasoli w Polsce odbywała się na powierzchni 22 289 ha. Średni plon z hektara wynosił około 2,96 tony. Najwięcej fasoli uprawia się w województwach: lubelskim, kujawsko – pomorskim oraz podkarpackim.
Według danych Głównego Urzędu Statystycznego największy obszar, na którym uprawiana jest fasola znajduje się w województwie lubelskim. Uprawa tego warzywa odbywa się tam na powierzchni wynoszącej 18 398 ha. Średni plon wyniósł około 2,97 t/ha.
Na drugim miejscu znalazło się województwo kujawsko – pomorskie z powierzchnią upraw 987 ha. Rolnicy zebrali tam ponad 4 t/ha.
Podium zamyka województwo podkarpackie, którego powierzchnia upraw wnosiła 698 ha, a plon wyniósł około 2,69 t/ha.
Na kolejnych miejscach znalazły się województwa: świętokrzyskie (≈ 2,87 t/ha przy powierzchni uprawy 501 ha), mazowieckie (≈ 2,15 t/ha przy powierzchni uprawy 461 ha) oraz łódzkie (≈ 2,00 t/ha przy powierzchni uprawy 384 ha).
Źródło: warzywa.pl
Pentas, czyli piątak lancetowaty, to roślina, która zachwyci każdego miłośnika ogrodów i balkonów. Serdecznie zapraszamy do zakupu tej niezwykle atrakcyjnej rośliny w naszym Centrum Ogrodniczym Jurek. ...
zobacz więcej
Czerwiec to czas, gdy na straganach pojawia się bogactwo świeżych, sezonowych warzyw. Wybieranie ich właśnie teraz ma wiele zalet: są najsmaczniejsze, najbogatsze w składniki odżywcze i często...
zobacz więcej
Wiosna tego roku kazała na siebie czekać wyjątkowo długo. Maj upłynął pod znakiem niskich temperatur i nocnych przymrozków, które skutecznie opóźniły prace ogrodnicze....
zobacz więcej
Hazera oraz TOP The Onion Group podpisały globalną umowę o współpracy dotyczącej dostaw nasion cebuli dymki. Na mocy tej umowy Hazera będzie wyłącznym dostawcą...
zobacz więcej