Październik i listopad to niewątpliwie miesiące w których króluje dynia. To rodzaj roślin jednorocznych z rodziny dyniowatych. Obejmuje około 20 gatunków.
W Polsce uprawia się dynie zwyczajną, piżmową oraz olbrzymią. Dynia zawiera witaminy: C , A, E, K, B6, tiaminę, ryboflawinę, niacynę i kwas foliowy oraz minerały: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk.
Dynia ma szerokie zastosowanie w sztuce kulinarnej. Od wielu lat jest również wykorzystywana jako ozdoba, zwłaszcza w czasie Święta Wszystkich Zmarłych i Halloween.
W pierwszym miesiącu bieżącego roku sprowadzono do Polski 12,80 tys. ton ogórków o wartości 86,55 mln złotych. Najwięcej ogróków sprowadzono do naszego kraju z Hiszpanii...
zobacz więcej
7 marca 2024 roku w Centrali COBORU w Słupi Wielkiej odbyło się posiedzenie Komisji Wewnętrznej ds. Rejestracji Odmian Roślin Uprawnych, wpisywanych do Krajowego rejestru...
zobacz więcej
Już w najbliższy weekend – 16 i 17 marca – w Oranżerii Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie odbędzie się XIV edycja Wystawy Tulipanów....
zobacz więcej
Zgodnie z danymi z GUS wolumen eksportu do Polski papryki w 2023 roku wyniósł 28,0 tys. ton. Oznacza to wzrost względem roku 2022, gdy wynosił on 26,9...
zobacz więcej