Główny Urząd Statystyczny podał informację na temat przechowywanych warzyw. Wynika z niej, że w zimie 2017/2018 przeznaczono do przechowywania ok. 4,7 mln ton ziemniaków, co stanowi około 51,3% zbiorów z roku 2017. Straty w przechowywanych ziemniakach szacuje się na 11,1% ogólnej masy przeznaczonej do przechowywania. Największe straty odnotowano w województwach świętokrzyskim oraz śląskim (kolejno 12,8% i 12,6%).
Generalnie straty w przechowywanych warzywach są na zbliżonym poziomie do tych z sezonu przechowalniczego 2016/2017. Jedynymi warzywami, dla których straty były w obecnym sezonie niższe są cebula i seler.
Tak jak w poprzednich latach, odnotowano duże różnice w wysokości strat w zależności od rejonu kraju i sposobu przechowywania – informuje GUS.
W pierwszym miesiącu bieżącego roku sprowadzono do Polski 12,80 tys. ton ogórków o wartości 86,55 mln złotych. Najwięcej ogróków sprowadzono do naszego kraju z Hiszpanii...
zobacz więcej
7 marca 2024 roku w Centrali COBORU w Słupi Wielkiej odbyło się posiedzenie Komisji Wewnętrznej ds. Rejestracji Odmian Roślin Uprawnych, wpisywanych do Krajowego rejestru...
zobacz więcej
Już w najbliższy weekend – 16 i 17 marca – w Oranżerii Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie odbędzie się XIV edycja Wystawy Tulipanów....
zobacz więcej
Zgodnie z danymi z GUS wolumen eksportu do Polski papryki w 2023 roku wyniósł 28,0 tys. ton. Oznacza to wzrost względem roku 2022, gdy wynosił on 26,9...
zobacz więcej